In goed overleg scheiden zonder rechtbank

Als jij en je partner besluiten om een punt achter jullie relatie te zetten is dat meestal een pijnlijke beslissing. Om beiden de kans te bieden goed verder te leven moeten er allerlei afspraken worden gemaakt. In het geval van grote conflicten wordt het bedenken van regelingen overgelaten aan een rechter. Een scheidingsmediator kan dat echter ook regelen. Zo’n mediator wordt door de beide aanstaande ex-partners ingeschakeld en probeert eerlijke regelingen op te stellen. Een scheidingsmediator heeft een neutrale positie. Hij gaat met beide partners in gesprek, zowel afzonderlijk als gezamenlijk.

Welke afspraken zijn essentieel?

Als je gaat scheiden is het belangrijk om alle afspraken schriftelijk vast te laten leggen door een onafhankelijke partij. De mediators die in dienst zijn van Scheiden Zonder Zorgen zijn getraind om deze afspraken op een duidelijke wijze op te stellen. Als er na verloop van tijd vragen ontstaan over de precieze wijze waarop zaken zijn afgesproken, dan kan dat in het convenant worden opgezocht. Bij partners die samen kinderen hebben is het belangrijk dat de opvoeding na de scheiding in overleg wordt gedaan. Hoe die samenwerking vorm kan krijgen wordt vastgelegd in een ouderschapsplan.

De voordelen van een scheidingsmediator

Het grootste verschil tussen het laten regelen van een scheiding door een rechter en door een mediator zijn de kosten en de tijd die je kwijt bent met de scheiding. Bij een scheiding die door de rechter moet worden afgehandeld hebben beide partners meestal een advocaat, wat extra kosten met zich meebrengt. Vanwege de drukte bij de rechtbanken kost een scheiding bij de rechter ook veel meer tijd. Als beide partners samen een mediator inschakelen worden de belangen van beide in een dialoog tegen elkaar afgewogen. Scheiding met behulp van een mediator kan alleen als de ex-partners willen samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *